مجری طرح های بهینه سازی مصرف انرژی سازمان بهره وری انرژی ایران گفت: اجرای راهکارهای کم هزینه و بدون هزینه در سامانه های سرمایشی می تواند به بیش از ۱۵ درصد صرفه جویی در مصرف انرژی بخش ساختمان منجر شود.

به گزارش ایرنا از وزارت نیرو، احمدرضا توکلی افزود: عامل افزایش بارهای سرمایشی کشور، روند افزایشی استفاده از تجهیزات سرمایشی و رفتار مصرفی نادرست در بخش عمومی از جمله اداره های دولتی است.

به گفته این مقام مسئول، روند تغییرات مصرف انرژی در سال های اخیر نشان می دهد، تامین حامل های مختلف انرژی از جمله حامل الکتریکی با بحران روبه رو است.

وی ادامه داد: مطابق آمارهای سال ۱۳۹۴ فروش برق وزارت نیرو افزون بر ۲۳۱ میلیارد کیلووات ساعت بوده که نسبت به سال قبل آن رشدی معادل ۵٫۶ درصد داشته است.

توکلی اضافه کرد: پیک بار هم زمان شبکه سراسری در همان سال به میزان ۵۰ هزار و ۱۷۷ مگاوات گزارش شده است که نسبت به سال ۱۳۹۳ حدود سه درصد افزایش داشته و سهم مصرف بخش ساختمان های کشور به بیش از ۵۰ درصد رسیده است.

وی بیان داشت: در ۶ سال گذشته نرخ رشد افزایشی پیک بار هم زمان شبکه سراسری به طور میانگین بیش از پنج درصد بوده که این رقم معادل سالیانه دو هزار و ۲۶۰ مگاوات افزایش است.

مجری طرح های بهینه سازی مصرف انرژی سازمان بهره وری انرژی ایران خاطرنشان کرد: عمده دلایل افزایش پیک بار شبکه سراسری کشور، روند صعودی استفاده از تجهیزات سرمایشی در شروع استفاده از تجهیزات سرمایشی است، به طوری که داده های آماری، محدوده بارهای سرمایشی را ۱۳ تا ۱۸ هزار مگاوات نشان می دهد.

توکلی تصریح کرد: وقوع پیک بار شبکه از شب به روز از سال ۱۳۸۹ نشان می دهد عامل افزایش بارهای سرمایشی کشور، روند افزایشی استفاده از تجهیزات سرمایشی و رفتار مصرفی نادرست در بخش عمومی از جمله اداره های دولتی بوده است.

به گفته وی عواملی همچون رشد جمعیت و افزایش رفاه ناشی از رشد اقتصادی، ورود بی رویه تجهیزات راندمان پایین و غیراستاندارد، استفاده بی سابقه و روز افزون از وسایل تبرید تراکمی در مناطق معتدل و خشک، تغییر الگوی بومی تهویه مطبوع در مناطق گرم و خشک و معتدل و خشک از کولر آبی به کولر گازی، انطباق نداشتن نیاز سرمایشی ساختمان با سامانه سرمایشی طراحی و یا خریداری شده، رفتارهای نادرست مصرفی مشترکان و توجه نداشتن به مساله تعمیر و نگهداری تجهیزات سرمایشی، از دیگر عوامل رشد نامطلوب بارهای سرمایشی و تهویه مطبوع در کشور است.

توکلی گفت: رعایت نکاتی مانند انتخاب سامانه سرمایشی متناسب با اقلیم، توجه به برچسب انرژی در هنگام خرید تجهیزات سرمایشی، تنظیم دمای مناسب (۲۴ تا ۲۶ درجه سانتیگراد در رطوبت حدود ۲۰ درصد) استفاده از تهویه طبیعی، نصب صحیح و تعمیر و نگهداری به موقع در هنگام راه اندازی و بهره برداری فصلی از تجهیزات سرمایشی در بخش ساختمان به ویژه ساختمان های عمومی می تواند موجب کاهش مصرف انرژی و جلوگیری از ایجاد خاموشی تا بیش از ۳۰ درصد در ساعات اوج مصرف بار شود.این مسئول درباره راهکارهای کاهش مصرف انرژی در فصل گرم نیز گفت: اجرای برخی راهکارهای کم هزینه و بی هزینه در سامانه های سرمایشی نظیر خرید کولرهای گازی اسپلیت دارای اینورتر، توجه به ظرفیت کولر متناسب با فضای تحت سرمایش، استفاده از کولرهای راندمان بالا که دارای برچسب انرژی A و بالاتر است، اجرای به موقع اقدام های سرویس و نگهداری و تعمیرات پیشگیرانه که باعث افزایش طول عمر آنها تا ۱٫۵ برابر می شود و استفاده از پنجره مناسب با قاب UPVC با شیشه دوجداره Low E که موجب کاهش حدود ۳۵ درصد از بار سرمایش می شود، می تواند به حداقل ۱۰ درصد صرفه جویی در مصرف انرژی بخش خانگی منجر شود.

وی افزود: نصب کولر گازی در مسیر باد و در فضایی که برای تخلیه هوا مناسب باشد، خاموش کردن سامانه های سرمایشی در پایان ساعات اداری، استفاده کردن از پرده های رنگ روشن با بافت نرم، انتخاب مناسب رنگ دیوارها، استفاده از دیمر (وسیله ای است که در مدار برقی برای تغییر میزان ولتاژ یا نور از آن استفاده می شود)، سنسورهای تشخیص حرکت یا سنسورهای occupancy برای سامانه روشنایی، استفاده از کلیدهای زمان دار در راهروها و محل های عبور برای خاموش شدن چراغ فضاهای بلااستفاده پس از عبور افراد و استفاده از لامپ های کم مصرف و ال. ای. دی که مصرف انرژی آنها نسبت به لامپ های رشته ای کمتر است، از جمله دیگر راهکارهای بهینه سازی مصرف انرژی در سامانه های سرمایشی است.

به گزارش ایرنا، مصرف برق بخش ساختمان ها مطابق با ترازنامه انرژی کشور افزون بر ۴۷ درصد است که از این رقم حدود ۳۱ درصد به بخش مسکونی، ۹ درصد بخش اداری و هفت درصد در ساختمان های تجاری مصرف می شود که در مقایسه با بخش های دیگر مصرف کننده بخش صنعت، کشاورزی و غیره بیشترین مقدار را دارد.

مطالعات نشان می دهد در ساختمان های اداری تجهیزات سرمایش و تهویه حدود ۳۵ درصد، روشنایی ۲۵ درصد، ماشین های اداری ۱۵ درصد و سایر حدود ۲۰ درصد سهم دارند.

به نقل از خبرگذاری ایرنا