مدیر پژوهش و فناوری شرکت ملی گاز ایران از سرمایه گذاری مشترک ایران و کره جنوبی به میزان ۲۰ میلیون دلار برای توسعه واحدهای مینی ال ان جی از نوع ایزوکانتینر توسعه یافته (ISO Container) خبر داد و گفت: زمانبندی پیش بینی شده برای همکاری فنی – تحقیقاتی ۲ کشور، چهار ساله است.
به گزارش خبرنگار، سعید پاکسرشت جزئیات توافقنامه ایران و کره جنوبی برای توسعه واحدهای مینی ال ان جی که ۱۸ خردادماه در بوسان کره جنوبی امضا شد را در یک نشست خبری تشریح کرد.
وی با اشاره به این که شرکت ملی گاز ایران مدتهاست برای دستیابی به دانش فنی مینی ال ان جی برنامه ریزی کرده و اقداماتی را انجام داده است، تصریح کرد: یکی از این اقدامات، تاسیس انستیتو مینی ال ان جی در دانشگاه تهران است. تاسیس این انستیتو نتایج سیاستهای وزارت نفت برای همکاری نزدیک با دانشگاهها و مراکز تحقیقاتی است.
مدیر پژوهش و فناوری شرکت ملی گاز ایران ادامه داد: همچنین حدود ۲ سال است که با همکاری پژوهشگاه صنعت نفت با شرکتها و کشورهای مختلف برای همکاری و دستیابی به فناوری الانجی مذاکره کردیم.
پاک سرشت یکی از مهمترین و تاثیرگذارترین مذاکرات را در طول ۲ سال گذشته با شرکتهای کره جنوبی عنوان کرد و یادآور شد: کره جنوبی یکی از کشورهایی است که همه نیازهای گازی خود را از طریق واردات الانجی تامین میکند که این موضوع سبب شد دانش فنی ال ان جی در این کشور مراحل توسعه اش طی شود.
وی با بیان این که دستیابی به دانش فنی الانجی از سوی کره جنوبی سبب شد ایران درصدد همکاری با این کشور برآید، افزود: نتیجه مذاکره با کره جنوبی، امضای توافقنامه ای بود که ۱۸ خردادماه در بوسان کره جنوبی امضا شد.
مدیر پژوهش و فناوری شرکت ملی گاز ایران با اشاره به این که مقیاس واحدهای مینی ال ان جی در ظرفیتهای کمتر از ۳۰۰ تن در روز است، به توضیح مهمترین کاربردهای آن پرداخت و گفت: یکی از مهمترین کاربردهای مینی ال ان جی گازرسانی به نقاط دوردست است.
پاک سرشت با بیان این که فرآیند احداث واحدهای کوچک تولید ال ان جی و مخازن مربوط بــه آن در مجاورت نواحی پرمصرف، برای اوج زدایی مصرف روزانه در زمستان Peak Shaving) Daily) مناسب است، تصریح کرد: در این مجتمع های کوچک، در طول ماههای گرم سال می توان گاز را به مایع تبدیل و هنگام ضرورت در روزهای سرد زمستان تبخیر و به شبکه گاز رسانی تزریق کرد.
وی ادامه داد: این واحدها می توانند حتی در موقعی از فصل سرما که میزان مصرف نسبت به تولید و عرضه از مبادی اصلی کاهش نسبی می یابد، مازاد گاز را از خطوط لوله دریافت و به مایع تبدیل و ذخیره کنند و به این ترتیب، ذخیره مخازن ال ان جی بازسازی و حفظ می شود.
توانمند سازی سازندگان داخلی
مدیر پژوهش و فناوری شرکت ملی گاز ایران با اشاره به امضای توافقنامه ایران و کره جنوبی در ۱۸ خردادماه برای توسعه واحدهای مینی ال ان جی گفت: این توافقنامه شرایط را برای همکاری بیشتر دو کشور فراهم می کند.
وی با بیان این که بر اساس این توافقنامه، نفراتی میان دو کشور برای شکل گیری کار در بخشهای فنی، عملیاتی و طراحی مبادله می شود، تصریح کرد: این توافقنامه به ۲ بخش تفکیک شده است. نخست؛ توسعه تکنولوژی مایع سازی است که در کره جنوبی مستقر است و نفراتی از ایران در آن مجموعه برای کار مشترک حضور پیدا می کند.
پاک سرشت، بخش دیگر این کار را مربوط به پیش تصفیه گاز طبیعی برای ورود به واحد مایع سازی عنوان کرد که مسئولیت آن به ایران سپرده شده است، افزود: بر این اساس نفراتی از کره جنوبی به ایران می آیند.
وی با اشاره به این که پیش بینی شده است شرکتهای سازنده تجهیزات از هر ۲ کشور در این کار حضور یابند، گفت: این بحث بسیار مورد تاکید هیئت ایرانی بوده است. هدف اصلی ما توانمند سازی شرکتهای سازنده تجهیزات داخلی است .
پاک سرشت با بیان این که انتظار داریم در این ارتباط شرکتهای ایرانی ارتقا پیدا کنند و از تجربیات جهانی بهره مند شوند، اظهار کرد: در این زمینه ۲ کشور ایران و کره جنوبی، لیستی از شرکتهای کشورشان که سازنده تجهیزات کلیدی در این زمینه هستند را شناسایی کرده اند که قرار است در این کار، همکاری کنند.
تشکیل کمیته راهبردی ایران و کره جنوبی؛ بزودی
مدیر پژوهش و فناوری شرکت ملی گاز ایران، زمانبندی پیش بینی شده برای این کار مشترک که یک همکاری فنی – تحقیقاتی است و صرفا پژوهشی نیست را چهار ساله عنوان کرد و افزود: برای انجام طراحی مفهومی و پایه این کار، یک زمانبندی یکساله پیش بینی شده است که با اعزام نفرات عملیاتی می شود.
وی درباره میزان سرمایه گذاری در این توافقنامه، با اشاره به این که سرمایه گذاری این پروژه در کره جنوبی از سوی بخش دولتی کره جنوبی و در ایران از سوی شرکت ملی گاز ایران تامین می شود، تصریح کرد: برآورد شده است هر یک از طرفین، حدود ۱۰ میلیون دلار در این پروژه سرمایه گذاری کنند که مجموع آن ۲۰ میلیون دلار می شود.
پاک سرشت ادامه داد: با توجه به این که قرار است هر یک از طرفین اقدام به تامین سرمایه و هزینه های این پروژه در کشور خود کند بنابراین مراوده پولی میان ۲ کشور وجود نخواهد داشت و اجرای کار پس از امضای توافق نامه آغاز می شود.
وی با بیان این که قرار است دانش فنی حاصل از انجام این کار، میان ۲ کشور به صورت مشترک باشد، توضیح داد: این که سهم هر یک از کشورها در اجزای تکنولوژیکی چه میزان باشد از سوی کمیته راهبری که قرار است شکل بگیرد، تعیین می شود.
مدیر پژوهش و فناوری شرکت ملی گاز ایران با اشاره به این که بر اساس این توافقنامه اجازه بازاریابی به هر ۲ کشور داده شده است، افزود: فرض بر این است که بازاریابی به صورت مشترک انجام و بازارهایی به صورت مشترک در اقصی نقاط دنیا پیدا کنیم که منافع دو طرف تامین شود.
پاک سرشت ادامه داد: همچنین در این توافقنامه آمده است که اگر هر یک از کشورها (ایران و کره جنوبی) بصورت اختصاصی بازاری را پیدا کنند، یک سهم ترجیحی ویژه از آن خواهد داشت.
واحدهای مینی ال ان جی چهار سال دیگر در ایران
مدیر پژوهش و فناوری شرکت ملی گاز ایران درباره محل نصب تجهیزات واحدهای مینی ال ان جی اظهار کرد: این موضوع ظرف ۲ هفته آینده مشخص می شود تا مکان مناسب برای استقرار این واحد تعیین شود.
وی ادامه داد: البته قابلیت نقل و انتقال تجهیز ایزوکانتینر (ISO Container) از ویژگی این تجهیز است که از لحاظ تکنولوژیک، نو و جدید است و مراحل تحقیقاتی را در دنیا سپری می کند. به همین خاطر شرکت کره جنوبی حاضر شده است سرمایه گذاری حاکمیتی و دولتی برای این کار دریافت کند.
پاک سرشت درباره این که آیا این تکنولوژی و تجهیز بعد از چهار سال به ایران منتقل و تحویل داده می شود، گفت: در این همکاری فنی چهارساله قرار است دانش فنی واحدهای کوچک ال ان جی از نوع ایزو کانتینر توسعهیافته و نمونهای از آن ساخته شده و مورد تست و ارزیابی قرار گیرد.
مدیر پژوهش و فناوری شرکت ملی گاز ایران، ظرفیت این واحد را ۱۵ تن در روز عنوان کرد و درباره حجم این سازه اظهار کرد: این سازه در ۳ یا ۴ کانتینر با طول ۱۲ متر و ارتفاع ۳ تا۴ متر قابل حمل است. پکیج مایع سازی در یک کانتینر، سیستم تصفیه بین یک یا ۲ کانتینر (با توجه به نوع خوراک متفاوت است) و سایر تجهیزات هم میان یک و یا حداکثر ۲ کانتینر جای می گیرد.
وی یکی از مزیتهای این توافقنامه را امکان بازاریابی بین المللی عنوان کرد و افزود: با توجه به این که کره جنوبی، منابع گازی قابل توجهی ندارد امید می رود نتیجه این توافقنامه این باشد که ثمرات آن به داخل کشور برگردد و ما بتوانیم از این فناوری برای تولید ال ان جی در مقیاس کوچک در ایران استفاده کنیم و هم از قابلیت تیم کره جنوبی برای بازاریابی بین المللی سود ببریم.
پاک سرشت ادامه داد: با توجه به سرمایه گذاری که قرار است ایران در این طرح انجام دهد بنابراین حداقل کف ۲۵ درصد سود حاصل از بازاریابی بین المللی را خواهد داشت که این رقم می تواند تا ۷۵ درصد افزایش پیدا کند.
۴ شرکت آمریکایی و اروپایی رقبای ایران و کره جنوبی
مدیر پژوهش و فناوری شرکت ملی گاز ایران، درباره این که مهمترین رقبای ایران و کره جنوبی در این زمینه ا چه کشورهای هستند، اظهار کرد: الان به طور مشخص در آمریکا شرکت جنرال الکتریک (GE) کرای باکس (CryBox) و در اروپا زیمنس (Siemens) و درسر- رندل ( Dresser-Ranel) در این زمینه فعالیت می کنند.
مراسم امضای توافقنامه ایران و کره جنوبی، هشتم ژوئن (۱۸ خردادماه) در دفتر شرکت اوشنوس (Oceanus) در شهر بوسان کره جنوبی برگزار شد، از طرف کنسرسیوم کرهای، مدیرعامل شرکت اوشنوس، مدیر مرکز تحقیقات کیتچ (KITECH ) و نایبرئیس کوگس تک (KoGas Tech) و از طرف هیئت ایرانی مدیر پژوهش و فناوری شرکت ملی گاز ایران، علی وطنی، رئیس انستیتو ال.ان.جی و منصور بزمی، قائممقام پژوهشگاه صنعت نفت توافقنامه یادشده را امضا کردند.
ریاست کنسرسیوم کره ای با شرکت اوشنوس است که شرکتهای معتبر کره ای مانند کوگس در آن عضویت دارند.ریاست کنسرسیوم طرف ایرانی نیز با شرکت ملی گاز ایران است که انستیتو ال ان جی دانشگاه تهران، پژوهشگاه صنعت نفت به همراه تعدادی از شرکتهای سازنده تجهیزات و شرکت مهندسی و اجرا در این کنسرسیوم قرار دارند.